Hem Okategoriserade Fredrik flyttade 100 mil till betongen

Fredrik flyttade 100 mil till betongen

Efter 20 år som truckförare flyttade 44-årige Fredrik Larsson drygt 100 mil, från Sala till Övertorneå, för att utbilda sig till betongarbetare. Nu trivs han som fisken i vattnet på Utbildning Nord i Hedenäset.

– Lärarna är helt underbara och har hög kompetens. Och jag gillar att det är en fysisk utbildning, säger Fredrik Larsson.

Utbildning Nord har haft yrkesutbildningar för arbetsmarknadens behov i snart 50 år. Närmare 500 personer från Sverige, Norge och Finland studerar inom vitt skilda yrkesområden. Fredrik Larsson valde betong för att kunna tjäna bra och vill helst arbeta Norge när han är klar med studierna till sommaren.

– Sedan återvänder jag till Mellansverige. Då har jag hunnit tjäna ihop till en bra pension.

Det var på arbetsförmedlingen som Fredrik Larsson fick information om Utbildning Nord. Han tittade på kartan och hajade till när han såg att den låg 105 mil bort, men efter ett besök på platsen i våras bestämde han sig. Den 1 juni var det upprop och redan nu är det dags att ta sig an ett större renoveringsobjekt i Övertorneå där Utbildning Nords hantverkarutbildningar samarbetar.

– Vi har roligt ihop. Jag har lärt mig en del finska ord, som kiitos, huomenta, kippis och så svordomar förstås.

Att på sig rollen som “klasspappa” kändes naturligr för Fredrik som är både skyddsombud och städansvarig.

– Jag håller hårt på reglerna. Påträffas du fem gånger utan hjälm får du bjuda på fredagsfika.