Hem Okategoriserade ”Våra kroppar klarar inte höjd pensionsålder”

”Våra kroppar klarar inte höjd pensionsålder”

Johan Lindholm
Byggnads ordförande Johan Lindholm.

En ny undersökning av Novus och tidningen Byggnadsarbetaren visar att bara varannan byggnadsarbetare klarar av att jobba till den nya föreslagna lägsta pensionsåldern på 64 år.

– Jag är inte förvånad. Det är ”Gör om, gör rätt!” som gäller nu för pensionsgruppen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Udersökning visar att minst åtta av tio byggnadsarbetare över 55 år har värk och att fyra av fem tar värktabletter för att kunna arbeta, ofta dagligen. En byggnadsarbetare säger i undersökningen att han äter Voltaren och Ibuprofen som jordnötter.

–Jag är inte förvånad, det är det här jag hör när jag träffar mina medlemmar. Man har överhuvudtaget inte tagit hänsyn till oss som har ett fysiskt krävande arbete. Nu har vi siffror som visar att det här inte går. Riksdagens pensionsgrupp måste göra om och göra rätt, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

1168 av Byggnads medlemmar i åldern 55-66 år har besvarat enkäten och det är färre än tio procent som tror att kroppen håller längre än till 65-årsdagen. Bara tre procent tror att de kan jobba när de fyller 69.