Hem Betongbruden Vad är en betongbil?

Vad är en betongbil?

Betongbruden

Jag tänkte att jag skulle ge er en liten genomgång på vad en betongbil faktiskt är.
Den vanligaste reaktionen jag får när jag säger att jag kör betongbil är några sekunders tystnad följt av ett glatt “en sån som snurrar”!
Det finns olika utföranden, till exempel olika många hjulaxlar och olika typer av påbyggnader, men de har alla samma funktion. Vi tar min bil som exempel.

Vi börjar framifrån:
Bakom hytten sitter det en vattentank. Så fort det inte är minusgrader vill vi ha vatten med oss. För att spola av bilen eller för att hälla i betongen vid behov. Ibland vill pumpförarna ha lite vatten också. Kunderna blir glada om man spolar av deras redskap om arbetet är klart.
Roteraren är behållaren som betongen fraktas i. Det finns olika modeller och olika storlekar. Min lastar sex kubik men det finns även bilar som lastar upp till åtta kubik. Det finns även betongtrailers (dragbil plus trailer) och den vi har på firman lastar 12 kubik.
Formoljetank.  Formolja används till att smörja in bilens tratt och bakända för att skydda mot att betongstänk bränner fast.
Manöverskåp. Här kan jag med hjälp av knappar styra roteraren. Jag kan bland annat ändra hastighet och vända håll. Det är praktiskt till exempel om man ska lämna prov på betongen vilket tippas i en skottkärra. Roteraren kan även styras inifrån bilen.

Balkong. På balkongen kan man stå om man vill stå ute och lossa, om man ska hälla i tillsatsmedel eller bara kolla skicket på betongen.  Tillsatsmedel kan användas tex för att lätta upp en lite för trög betong eller göra en för lättflytande betong trögare. Olika byggnationer har olika krav på betongsort.
Tratt. Här hälls betongen ner i bilen när man lastar.
Slas. Den rektangulära “plåten” används för att betongen ska nå fram till pumpen. Här är den nerfälld eftersom rännan är utfälld. När man lossar till pump höjs den upp till lagom nivå.
Ränna: Många bilar har en ränna. Den är vanligen nio-tio meter lång. Den är perfekt till vissa mindre jobb. Mindre husplattor, kantsten och fundament är exempel på jobb där vi ofta kör ränna. Betongen rinner ner via rännan mha självfall. På bilden var det ett badrum på Södermalm som skulle få nytt golv.