Hem Fråga Experten Fråga Experten: Expanderbultar i nygjord betong?

Fråga Experten: Expanderbultar i nygjord betong?

Fråga Experten

Jag undrar hur länge man behöver vänta innan man kan montera 20 mm expanderbultar i nygjord betong? Göt fundamentet i garaget som är 1000×1000 mm och ca 600 mm djupt för två veckor sedan. Ska montera en 2-pelarlyft.
/Kenny

För att montera expanderbultar (pinnbult, slagankare m.m.) krävs inte mycket hållfasthet i betongen, såvida du inte monterar dem nära kanten där det kan riskera att spjälka loss. Däremot krävas en viss hållfasthet på betongen innan du kan belasta infästningen fullt.

Om din platta/fundament (1,0×1,0x0,6 m) är två veckor gammal har den uppnått drygt 95% av sin dimensionerande hållfasthet om gjutningen har gjorts i uppvärmd lokal (ca 15 grader). Är gjutningen utomhus (ca 0 grader) och du täckt plattan ordentligt har den i stället nått ca 90%, och utan täckning ca 70%. I vilket fall så har du tillräcklig hållfasthet för att montera expanderbultarna.

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group