Hem Okategoriserade Temadag om betongens uttorkning 26 april

Temadag om betongens uttorkning 26 april

mixed concrete pouring at construction site

Välkommen till Betongföreningens årsmöte den 26 april med temat Fukt i betong.

Med årets tema, Fukt i betong, vill Betongföreningen diskutera betongens uttorkning och delge branschens erfarenheter inom området.

Som alla vet är vatten en förutsättning för att cementet i betongen ska kunna reagera och bilda en hårdnad cementgel. Även andra bindemedel såsom silika, flygaska och slagg (mineraliska tillsatsmaterial) tillsätts ibland för att bilda liknande gel. I normalfallet tillsätts mer vatten än vad som behövs för reaktionerna för att betongen ska ha en bra arbetbarhet. Detta innebär att vi får ett fuktöverskott i den nygjutna betongen. Så länge den relativa fuktigheten i betongen är större än utanför sker en uttorkning. Denna uttorkning tar lång tid (längre än vad många lekmän tror) och beror på utformning, betongkvalitet och torkklimat. Den uttorkningstid som erfordras innan påförande av tätskikt beror också på materialval – olika beläggningsmaterial har olika fuktkänslighet.

På mötet får vi höra om uttorkningsmekanismer och uttorkningstider samt ta del av golvbranschens, tillverkarens, entreprenörens och fuktkonsultens erfarenheter inom området. Vi får också en dagsaktuell rapport från Fuktcentrum.

Datum: Torsdagen den 26 april.

Plats: Lokal Atlanda, World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm.

Anmälan: Senast den 19 april betongforeningen.se

Kostnad: Kostnadsfritt för medlemmar (enskilda och korporativa), 400 kr för icke medlemmar.

Middag: Kostnad 675 kr + moms.

Kontakt: epost: info@betongforeningen.se eller tel: 073-656 0903 (Marie Brunnberg).