Hem Hållbarhet Brf Viva – en smartare förebild för Europa

Brf Viva – en smartare förebild för Europa

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg. Illustration: Riksbyggen.

På tisdagen inleds EU-satsningen IRIS Smart Cities projektmöte i Göteborg. Riksbyggens Brf Viva är ett av de projekt som ska inspirera till att göra europeiska städer mer energieffektiva, hållbara och attraktiva.

– Det är mycket roligt att vi på Riksbyggen kan vara med och dela med oss av vår kunskap kring ett mer hållbar byggande i europeiskt samarbete. I Brf Viva i Göteborg har vi många konkreta exempel på nya lösningar, bland annat när det gäller energilagring, som vi hoppas kunna ta vidare till fler bostadsprojekt och inspirera andra aktörer att ta efter, säger Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggen Bostad Väst.

På Chalmers campusområde i Johanneberg får projektmötets deltagare möjligheten att besöka flera av projektets testarenor. Det kommer också att bli tillfälle för deltagarna att göra studiebesök på de närliggande HSB Living Lab, Electricity och Brf Viva.

– Campus Johanneberg är vårt demonstrationsdistrikt inom IRIS Smart Cities. Här testas lösningar och koncept som sedan kan kopieras och användas på andra ställen inom staden, men även i andra europeiska städer, säger Eva Pavic, projektledare på Johanneberg Science Park.

Energilösningar är långt ifrån det enda som Riksbyggen testar i Brf Viva. Bland annat används en helt ny typ av betong med betydligt lägre klimatpåverkan än den vanliga.

– Jag ser fram emot ett konkret kunskapsutbyte med våra europeiska kollegor där vi alla kan lära av varandra för att våra städer ska bli smartare, säger Eva Pavic.

Projektet IRIS Smart Cities startade i oktober förra året och kartlägger nu goda exempel från de tre lighthouse-städerna Göteborg, Nice (Frankrike) och Utrecht (Nederländerna). Smarta lösningar inom till energieffektivisering, öppna data och infrastruktur m.m. kommer att utvecklas och implementeras i de fyra följestäderna Vaasa (Finland), Alexandroupolis (Grekland), Santa Cruz de Tenerife (Spanien) och Foscani (Rumänien). I varje stad deltar flera företag och organisationer och representanter för samtliga 43 parter kommer till mötet i Göteborg 27-29 mars.