Hem Betongbruden Så lossar vi betongen

Så lossar vi betongen

Betongbruden

Den här gången tänkte jag berätta lite om olika sätt man kan lossa betongen på. Betongbilens rotor där betongen transporteras ser ut som en skruv invändigt. Den har “vingar” (kanter) som föser betongen utåt när man ska lossa.

Mastpump. En stor lastbil med en mast på. Masten kan vara av olika längd. Baktill på pumpen finns en stor balja som man häller betongen i, och sen pumpas den ut via masten.
Minipump/slangpump. Personbilsdragen pump som saknar mast. Istället har den slangar som är ihopkopplingsbara till önskad längd. Det kan röra sig om 30-40 meter till över hundra meter slang. Dessa används ofta när det ska gjutas inne i hus eller i källare.
Rotorpump. En korsning mellan en mastpump och en betongbil. Passar bra på mindre jobb där inte kravet på räckvidd är.
Bask. Stor behållare som fylls och sen lyfter en kran eller en grävmaskin den dit det ska gjutas.
Ränna. Betongen rinner med självfall ut och rännan används bl.a till mindre husplattor och till att gjuta fast kantsten.
Skopa. Man häller betongen i en skopa, kan vara tex antingen grävmaskin (se nedan) eller hjullastare, den lyfter sen fram betongen till gubbarna som fördelar den.

Marklossning. Man häller betongen rätt på marken. Känns väldigt skumt att tippa på marken och brukar ge en del roliga reaktioner när folk tror att man tappar lasten