Hem Hållbarhet BillerudKorsnäs lanserar klimatpositiv förpackning

BillerudKorsnäs lanserar klimatpositiv förpackning

BillerudKorsnäs lanserar nu sin första förpackning med klimat-positiv inverkan. D-Sack är en upplösningsbar säck för cement och andra byggmaterial och löses upp i en konventionell mixer. Det biobaserade kolet i papperet fångas i själva konstruktionen.

– Jag är oerhört stolt över denna prestation och mycket nöjd med att D-Sack nu formellt har lanserats. Det är en innovation som har tagits fram i vårt säcklaboratorium i nära samarbete med LafargeHolcim, utformad för att möta specifika användarbehov och behov i värdekedjan. Säcklaboratoriet har gjort ett utmärkt jobb och satt standarden för innovation inom förpackningsindustrin, säger Mark Van der Merwe, affärsutvecklingsdirektör på Sack Solutions på BillerudKorsnäs.

I och med att säcken löses under blandningsprocessen minimeras cementavfallet samtidigt som förpackningsavfallet elimineras. Dessutom sparas tid och arbetsplatsen blir hälsosammare.

– Vi tror på möjligheten att utveckla befintliga lösningar ytterligare, både i vår verksamhet och inom förpackningsindustrin. Koncept som D-Sack, det vill säga resultat av innovativitet och samarbete, stärker vårt bidrag till en hållbar framtid, säger Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs.

IVL Svenska Miljöinstitutets livscykelanalys visar att D-sack fångar CO2 över ett hundraårsperspektiv, vilket innebär att den är klimatpositiv. Anledningen är att koldioxiden som fångades från atmosfären under trädets tillväxt och sedan inkorporerades i papperet, lagras i betongkonstruktionen.

BillerudKorsnäs har byggt upp ett säcklaboratorium där D-Sack utvecklats och nu blir ett bra exempel på potentialen i att utmana konventionella förpackningar.