Hem Okategoriserade “Det kommer att gå åt en del betong”

“Det kommer att gå åt en del betong”

Första spadtaget med Jörgen Flink, Christian Orsing, Magnus Jälminger, Johan Lindberg och Emma Hadmyr.

Det första spadtaget för Helsingborgs nya vattentorn har tagits med hjälp av skolelever och representanter för bland annat NSVA, NCC och Helsingborgs stad.

– Vattentornet blir fint. Jag tycker om att man kommer att kunna gå under vattentornet, sade Emma Hadmyr från klass 5 på Gustavslundsskolan

Hon höll i spaden tillsammans med klasskamraten Johan Lindberg, NSVA:s styrelseordförande Magnus Jälminger (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing (M) och Jörgen Flink som är avdelningschef på NCC Infrastructure.

– Det kommer att gå åt en del betong för att bygga vattentornet, närmare bestämt 40 000 kubikmeter betong och 1800 ton armering, berättade Jörgen Flink.

Det är på uppdrag av Helsingborgs stad som NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) och NCC bygger Helsingborgs nya vattentorn plus två lågreservoarer och en teknikbyggnad. Vattentornet byggs för att trygga den framtida vattendistributionen i nordvästra Skåne och har en nydanande arkitektur som för tankarna till en modern akvedukt. Tornet, som är designat av Wingårdh Arkitektkontor, blir 40 meter högt med formen av en ring med 90 meters diameter som vilar på 24 betongpelare. Vattnet ska strömma genom ringen och skapar på så sätt en god omsättning av vattenvolymen.

– Det kommer att gå åt en del betong för att bygga vattentornet, närmare bestämt 40 000 m3 betong och 1 800 ton armering, berättade Jörgen Flink.

– Det är väldigt sällan som det byggs den här formen av infrastruktur. Det känns väldigt bra att Helsingborg ligger i framkant. Vattentillgången är en av våra allra viktigaste frågor och något man alltför ofta tar för givet, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing.

Läs mer om Helsingborgs nya vattentorn (länk)