Hem Okategoriserade Konstruktionsfel orsakade broras

Konstruktionsfel orsakade broras

Arbetsmiljöverkets granskning visar att ett konstruktionsfel låg bakom broraset i Ludvika förra sommaren.

– I vilken del av den tillfälliga konstruktionen som det brast och vem som är ansvarig, det kan vi inte med säkerhet säga i dag. Om det var i stålet eller i träkonstruktionen, säger Arbetsmiljöverkets inspektör Jens Skantz till Byggnadsarbetaren.

Gjutningsarbetet pågick för fullt när en ställning gav vika och en form med stora mängder betong rasade ner på spåren. Tolv anställda hos Skanskas polska underentreprenör G&M skadades varav sex allvarligt. De inblandade företagen är oeniga om vem som bär ansvaret

– Det svåra är att lagstiftningen utgår ifrån ett arbetsgivaransvar. De flesta som skadades hade en polsk arbetsgivare som inte var inblandad i konstruktionen, säger Jens Skantz som har granskat de inblandade företagens liksom beställaren Trafikverkets utredningar. Tillsammans med Arbetsmiljöverkets jurist ska han nu avgöra om något åtal kommer att väckas.

.