Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vilken densitet?

Fråga Experten: Vilken densitet?

Fråga Experten

Om jag gjuter en skiva som är 1×1 m och 30 mm tjock med cement och valda stenar så brukar jag räkna med densitet på 2500 kg/m3. Men vad för densitet ska jag räkna med om jag skulle använda resin med valda stenar i “gjutningen”? Resin borde väl göra bordsskivan både lättare och starkare?
/Tobias

Det finns olika typer av harts (resin på engelska), vissa naturliga och några syntetiska. Jag tänker att det är 2-koponents epoxi du tänker ersätta cementpastan (cement+vatten) med. Och i denna trycka ner (eller blanda i) stenar. Stenen bör vara någorlunda ren så du får bra vidhäftning.

Jag ser inga problem med detta och hållfastheten kommer bli tillräcklig för bordsskivan. Epoxi har bättre draghållfasthet än betong men lägre tryckhållfasthet, samt är mer elastiskt och har högre sträckgräns (mindre sprött). Med Epoxi behöver du inte armera, men skivan kan ändå behöva vara upplagd så du inte får deformationer. Det finns betongliknande epoxi att köpa som används vid reparationer av betongkonstruktioner i krävande miljö. Ger en hård och beständig lagning med god vidhäftning som hårdnar fort. Produkterna är 2-komp epoxi som pigmenterats grå och som innehåller finkornig kvartssand.

Du kan alltså ersätta cementpastan med epoxi och blanda ballast i denna (grus, sand, sten). Det funkar även att ha i cement (som filler). Men det funkar inte bra att blanda epoxi med cementpasta. Huruvida det funkar att blanda andra hartser i cementpasta or jag osäker på. Vet att man med en liten mängt naturliga hartser kan få en betong som blir tätare och något vattenavvisande.

Vad gäller densiteten så ligger epoxi på ca 1100 kg/m3 och ballast normalt på 2650 kg/m3. Cementpasta med vatten-cement-tal (vct) 0,40 ligger på 3050 kg/m3. Så ersätter du cementpastan med 2-komp epoxi kan du få ner densiteten på slutprodukten, vilken densitet det blir beror på hur mycket sten (och ev grus/sand) du tillsätter. Betong har normalt en densitet på ca 2350 kg/m3, och innehåller ca 70 volymprocent sten. Om man då tänker att du har 50/50 volymprocent epoxi och ballast, så hamnar du på ca 1875 kg/m3.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group