Hem Design Toalett nytt norskt landmärke i betong

Toalett nytt norskt landmärke i betong

Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen.

Nu har “Ureddplassen” vid norska Helgelandskusten renoverats. Landmärket på rastplatsen vid landsväg Fv17 har fått en ny bas och toalettbyggnaden i betong och glas lyser upp i kvällsmörkret. Utsiktsterrassen omvandlas till en amfiteater med utsikt mot ett orört strandområde. Vid gynnsam väderlek går det att se ända till Lofoten.

Rastplatsen är även ett minnesmärke för den norska ubåten Uredd som åkte på en tysk gruva i Fugløyfjorden och sjönk under andra världskriget. Alla 42 ombord förlorade sina liv. Båten hittades sydost om Fugløyvær på 105 meters djup 43 år senare 1985 och förklarades strax efter som krigsgrav.

Den nya Ureddplassen är ett exempel på en av de många natursköna platser som kantar Norges ”nationella turistvägar” – utvalda landsvägar där naturattraktioner längs vägen smyckas med konst, design och arkitektur vid rastplatser och utsiktspunkter.

Brittiska The Telegraph har redan utsett toaletten till “världens vackraste”

– Om jag nån gång har vägarna förbi Helgelandskysten så kommer jag göra allt för att hålla mig tills jag kom fram till denna installation. Skitsnyggt har fått en helt ny betydelse, säger Anders Rönneblad, projektledare på Cementa.