Hem Hållbarhet NCC startar techbolaget Loop Industries

NCC startar techbolaget Loop Industries

Nu startar NCC Loop Industries med fokus på skalbara affärer inom byggbranschen. Företagsportföljen består av verksamheterna Loop Rocks, Loop Rocks Express och Hauly, digitala plattformar för logistik, byggmaterial och transporter.
Anders Torell.

–  Med Loop Industries skapar vi ett bolag med innovativa och disruptiva affärer som bidrar till att utveckla byggbranschen. Vi kommer att agera som ett oberoende bolag och öppnar upp för externa investerare och bolagsöverskridande samarbeten, säger Anders Torell, blivande vd för Loop Industries, i ett pressmeddelande.

Idag samarbetar Loop Industries olika verksamheter med bolag som Sweco, Norconsult och Trapezia med ambitionen att utveckla ett öppet ekosystem med kompletterande tjänster inom byggmaterial, logistik, transporter och andra tjänster.

– Med Loop Industries utmanar vi på olika sätt ineffektiviteter i branschen. De lösningar vi utvecklar ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som koldioxidutsläppen minskar och återanvändningen av andrahandsmaterial ökar, säger Anders Torell.

Loop Rocks är Loop Industries öppna plattform för effektivare hantering av sten, jord och andra sekundära fyllnadsmassor på byggarbetsplatser.  Sedan starten sommaren 2016 har Loop Rocks fått över 10 000 användare och ”loopat” 2,5 miljoner ton byggmaterial. Resultatet är sänkta transport- och materialkostnader för kunderna, lägre koldioxidutsläpp och ökad återanvändning av andrahandsmaterial. Loop Rocks finns redan i Sverige, Finland, Danmark och Norge.

Nästa verksamhet i Loop Industries är Hauly, ett virtuellt åkeri, som matchar utbud och efterfrågan på transporter av byggmaterial. Det sker liksom med Loop Rocks via en öppen plattform och app.

En tredje satsning är Loop Rocks Express som utnyttjar Loop Rocks nätverk och kopplar på täkter som kan erbjuda nytt material som ett komplement till det material som Loop Rocks loopar mellan byggarbetsplatser.

– Vi ser en stor potential i Loop Industries, med öppna digitala plattformslösningar inom byggbranschen. Genom att bolagisera och bjuda in externa parter ser vi större möjligheter för Loop Industries att växa vidare och verka som ett öppet och oberoende bolag till nytta för hela byggbranschen, säger Håkan Broman tf koncernchef på NCC.