Hem Okategoriserade Nu byggs Kingspans nya fabrik

Nu byggs Kingspans nya fabrik

Från vänster: Klas Ericson, Business Sweden, Sten-Owe Kollén, Kingspan, Magnus Wallin, Kingspan, Henk Bassie, Kingspan, Henrik Gustafsson, SMUAB, Caisa Björndal, SMUAB och Sven Rydell, Jönköpings kommun.

Nu har bygget av Kingspan Insulations anläggning i Jönköping startat. Om ett drygt år ska en toppmodern fabrik för tillverkning av i isolering till Prefabindustrin vara i drift.

– Med sitt goda geografiska läge och välutvecklade infrastruktur i alla riktningar bedömde vi att Jönköping var det alternativ som passade oss absolut bäst. Jönköping är en modern, dynamisk region med en framgångsrik högskola och ett brett utbud av verksamheter i många olika branscher, säger Henk Bassie, vd för Kingspan Insulation Continental Europe.

Medan marknaden har växt har Kingspan länge letat efter en bra plats för en ny fabrik. Nu har Betongklubbsmedlemmen köpt  70 000 kvadratmeter mark av det kommunala bolaget Södra Munksjön Utvecklings AB.

– Vi är otroligt glada att Kingspan i tuff konkurrens valt Jönköping. Tack vare ett nära samarbete inom kommunen och med andra viktiga aktörer som Business Sweden, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen har vi mer än väl kunnat svara upp mot kraven som Kingspan ställt upp inför sin etablering, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun.

“Inför beslutet så ringde jag själv upp koncernchefen Gene Murtagh”

Även Mikael Damberg och Näringsdepartementet har haft ett finger med i spelet.

– Inför beslutet så ringde jag själv upp koncernchefen Gene Murtagh för att understryka att svenskt tillverkningskunnande är i absolut världsklass och att Jönköpings län är en av våra främsta industriregioner. Tillsammans med en stark profil inom hållbar produktion, och ett bostadsbyggande som går på högvarv i Sverige, så tror jag att det var detta industriella kunnande och möjligheten att rekrytera bra medarbetare som fällde avgörandet för var investeringen skulle hamna, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister

Den nya anläggningen ska tillverka högeffektiv Koolthermisolering som är mycket efterfrågat, särskilt i Sverige och Danmark. Kooltherm möjliggör ett energieffektivt bygge med tunnare väggar ner till halva isolertjockleken jämfört med traditionell isolering.

– Kooltherm är hörnstenen i vår tillväxtstrategi på alla dessa strategiska marknader, säger Kingspans vd Henk Bassie.

Byggprojektet är redan igång för att vara i drift andra halvåret 2019. Inledningsvis planerar Kingspan Insulation att anställa omkring 20 personer men vid full produktion beräknas upp till 90 personer vara sysselsatta av företaget. Fabriken kommer också att byggas med ambitionen att möta Kingspans globala mål för klimatneutral tillverkning