Hem Hållbarhet Swerocks falkpar kom med våren

Swerocks falkpar kom med våren

För ett par veckor sedan kom våren. Det var nämligen då som det trogna pilgrimsfalksparet, för sjunde året i rad, återvände till Swerocks täkt i södra Sverige. Här har 14 ungar sett dagens ljus och förhoppningarna på tillökning är stora även i år.

2012 inledde Swerock ett samarbete med Onsala biokonsult kring biologisk mångfald i täkter. För att locka falkar till täkten planerades ett bygge av en bolåda, men innan den var färdig hittade ett pilgrimsfalkpar själva en lämplig plats och flyttade in. Sedan dess har de varit återkommande och uppskattade gäster.

Det är tydligt att falkarna trivs och inte störs av verksamheten. Det är snarare den som har skapat de gynnsamma förutsättningarna, i form av vindskyddade klipphyllor där de kan lägga sina ägg.