Hem Okategoriserade Unikt labb för byggkonstruktion i Luleå

Unikt labb för byggkonstruktion i Luleå

Luleå tekniska universitets Mining and Civil Engineering Lab
Ett experiment med betong filmas under nyinvigningen av Luleå tekniska universitets Mining and Civil Engineering Lab.

Luleå tekniska universitets har nyinvigt Mining and Civil Engineering Lab. I det uppdaterade labbet kan framtidens krav och utmaningar inom byggkonstruktion och infrastruktur mötas.

– Nu har vi presenterat ett förnyat labb för byggkonstruktion och infrastruktur – en experimentell miljö för arktiska förhållanden, säger Mats Emborg, professor inom konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Laboratoriet nyinvigdes förra veckan, med 101-åriga Sven Thysell som uppskattad hedersgäst. Sedan 2005 har han, via Elsa och Sven Thysells stiftelse för forskning i konstruktionsteknik, årligen delat ut stipendier till forskning vid Luleå tekniska universitet. Nu har han fått ett labb uppkallat efter sig på Luleå tekniska universitet, Thysell-laboratoriet för avancerad betongforskning, som är en del av Mining and Civil Engineering Lab

Det nu nyinvigda Mining and Civil Engineering Lab är en gemensam arena för fyra forskningsämnen – konstruktionsteknik, gruv- och berganläggningsteknik, geoteknik och stålbyggnad. Labbet har under drygt 40 år varit navet i framgångsrik forskning och utbildning vid Luleå tekniska universitet. Här har betongen till Sveriges längsta bro, den 7,8 km långa Öresundsbron tagits fram, järnvägsbroar i normalstorlek testats och hållfasthet i världens största dammar indirekt testats. I labbet möts dagligen forskare, doktorander och studenter i olika labbprojekt.

– Labbet har även en ny ägarkonstruktion vilket kommer att öppna nya möjligheter, säger Mats Emborg, professor inom konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Drivkraften för att etablera den gemensamma labbmiljön på 1600 kvadratmeter är framtidens krav på ett allt mer allt integrerat forsknings- och utvecklingsarbete för ett hållbart byggande och infrastruktur. Nya krav och utmaningar gör att byggföretag behöver göra tester i större skala och med mer sammansatta och komplexa strukturer. För att öka hållbarheten i det byggda samhället behövs dessutom allt oftare avancerad provning.

– Utvecklingen av labbet slutar inte nu. Snart kommer en avancerad geoteknisk centrifug att installeras, säger Jan Laue, professor i geoteknik vid Luleå tekniska universitet.