Hem Okategoriserade Nytt användningsområde för vindsiktar

Nytt användningsområde för vindsiktar

Norditekts vindskikt.

Den Umeåbaserade maskintillverkaren Norditek har lanserat ett nytt användningsområde för vindsiktar som kan vara av stort intresse för betongbranschen.

– Vi började testa det för ungefär ett år sedan och nu är vi övertygade om att det fungerar, säger marknadsansvarige Daniel Carlberg till tidningen Stenkoll..

Det var för för tio år som Norditek introducerade sin egentillverkade vindsikt på marknaden. Då kunde den separera på densitet – vanligtvis sten, tegel och betong från biobränslen. Nu är vindsiktens konstruktion förbättrad och testad för nya användningsområden testats.  Försöken att rengöra morän och naturgrus för betongtillverkning har slagit väl ut.

– Många täktägare har stora lager med material som inte går att leverera till betongtillverkning, men det går alltså att att sikta bort oönskade föroreningar, säger Daniel Carlberg.

Två kunder i Stockholm och en i Norge har börjat använda vindsikten för detta och flera maskiner är offererade. Sikten har klarat av att blåsa bort material med en storlek upp till en halvmeter.

– Det är våra kunder som har upptäckt den här möjligheten och det är vi givetvis glada för.