Hem Hållbarhet Grafen gör betongen grön och superstark

Grafen gör betongen grön och superstark

En betong med grafen har utvecklats av ingenjörer vid universitetet i Exeter, England. Grafen gör betongen starkare, mer vattenavvisande och miljövänligare än traditionell betong.

– Det här nya kompositmaterialet förändrar spelplanen radikalt när det kommer till att förstärka traditionell betong för att möta de här kraven, säger professor Monica Cracium vid Exeters universitet till Engineering and Technology.

Materialet grafen består av kolatomer i ett tunt lager. Det är 200 gånger starkare än stål, böjbart och kan tänjas ut kraftigt utan att deformeras.

– Det gör materialet unikt anpassat för konstruktioner i områden som är svårtillgängliga, och som kräver mycket underhållsarbete, säger Monica Cracium.

Tekniken är förenlig med EU-standarden och skulle kunna tas i bruk på byggarbetsplatser redan nu. Betongproduktion är en av de största källorna till koldioxidutsläpp och en stor fördel med det grafenförstärkta materialet är att utsläppen minskas radikalt.

– Med en inblandning av grafen kan vi minska den mängd material som krävs med 50 procent, vilket i sin tur leder till en avsevärd sänkning på 446 kg per ton koldioxidutsläpp, säger professor Monica Cracium.

Förhoppningen är att den nya betongen ska börja tillverkas i industriell skala för att sänka miljöpåverkan rejält.

– Att hitta grönare byggmetoder är ett avgörande steg framåt när det gäller att minska koldioxidutsläppen i världen, och bidra till att skydda miljön så mycket vi kan, säger Monica Craciums universitetskollega Dimitar Dimov.

Det nya företaget 2D Fab i Sundsvall planerar en storskalig produktion av billig och miljövänlig graf. Till en början ska den tillverkas med grafit från en gruva i Hälsingland.

– På sikt vill vi att bolaget opererar på en global marknad. Vi ska vara Europas största grafenproducent 2022, säger 2D Fabs vd Sven Forsberg till Ny Teknik.