Hem Okategoriserade ”Inte så många som klarar av att leverera”

”Inte så många som klarar av att leverera”

strangbetong
Linda Borg, Täby Kommun, Seradji Shabnam, projektledare på Strängbetong och Fredrik Viklund, projektchef på Arcona. Foto: Kristofer Samuelsson.

I Täby utanför Stockholm pågår byggnaden av Hägerneholmsskolan för fullt. Den speciella fasaden med tre olika fönster levereras av Strängbetong. 

– Fönstrens placering gör att det krävs en särskild ritning för varje enskilt fasadelement som gjuts. Det är lite speciellt och kräver en del merjobb, men det är också det som utmärker gestaltningen, säger Shabnam Seradji, projektledare på Strängbetong.

Hägerneholmsskolan började ta form förra sommaren och kommer att ha plats för 700 barn från och med hösten 2019. Fasadelementen dom gjuts i Strängbetongs produktionsanläggning i Örebro är sandwichelement.

– Här på skolan görs fasaden i tegel. Fördelen med att gjuta är att själva stommontaget år snabbt, på detta bygge bara ett par månader, säger Shabnam Seradji.

Fönstersättningen togs fram i en programhandling av Täby kommun som sedan utvecklades av entreprenören Arcona.

– Fönstrens oregelbundna placering och uttryck gör att dagsljuset når långt in i lokalen och eftersom fönstren sitter på olika nivåer kan även de minsta barnen se ut. Vi ville ha prefabricerade fasadelement eftersom det går snabbt att bygga med men det är inte så många som klarar av att leverera det med tegel, säger Aconas projektchef Fredrik Viklund.

Acona och Strängbetong har tidigare samarbetat under liknande förutsättningar i samband med bygget av The Winery Hotel i Solna. Ytterligare en viktig parameter i valet av leverantör var att den skulle kunna klara av att bygga i enlighet med kraven för miljöklassningssystemet Miljöbyggnad Guld. Det innebär bland annat att allt inbyggt material som används ska registreras i Byggvarubedömingen.

– Detta krav innebär att vi har bytt ut vissa produkter och material mot de med en bättre miljöklassning, säger Shabnam Seradji.