Hem Betongbruden Ett udda projekt

Ett udda projekt

Yasuragi

BetongbrudenJag hade förmånen att få följa med Betongklubben till Yasuragis spa-hotell som ligger i Nacka strax söder om Stockholm. Jag hade aldrig varit där förut så det kändes roligt att få följa med. Att de dessutom har en rätt så speciell design i sin badavdelning gjorde ju inte saken mindre intressant. 

Efter ett par timmars härligt badande och bastande så var det dags för en liten föreläsning om bygget, där både arkitektfirman och de som hade hand om gjutningen berättade om projektet. 

Tidigare bestod badavdelningen av en enda stor 25-metersbassäng. Inte särskilt mysigt och kanske inte det första man tänker på när man pratar avslappnande miljöer. Arkitektfirman DAP fick i uppdrag att rita något med japanskt tema, och efter en rejäl studieresa till Japan där de besökte japanska bad så fanns det en idé. Så småningom blev det dags att göra verklighet av ritningarna och för gjutningen stod Från Stan Byggnads AB. Levererade betongen gjorde Betongindustri. 

Strukturen på väggarna är gjord av granplankor, man byggde formen med den grova sidan inåt så att mönstret präglades på betongen och gör att det ser ut som brädor. Hela poolen är i betong, även golvet. Man har byggt små rum med olika upplevelser, t.ex. kallbad eller bubbelbad. Det finns takfönster i de mindre utrymmena vilket ger fantastiskt ljus som bryter fint mot de mörkare partierna. 

Jag tycker att det var väldigt fint, och det är ett mycket bra exempel på att betong använt på rätt sätt och i rätt sammanhang är långt ifrån grått och trist!

Utöver delen i betong finns även varma bad med vackra stensättningar utomhus, där man kan sitta och mysa med sjöutsikt.  

Är ni det minsta intresserade av betong, arkitektur och inte är rädda för att blöta ner er så rekommenderas absolut ett besök på Yasuragi.

Åsa ”Betongbruden” Karlström