Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Ska ni med till Samsø?

Måndagsbloggen: Ska ni med till Samsø?

Chefredaktör Roger Andersson bloggar varje måndag.

Känner ni till Samsø och Feldheim. Snart. Danska Samsø är världens första 100 procent förnybara energidrivna ö och har blivit utsedd till en av de mest inspirerande exemplen på ett hållbart energisamhälle. Tyska Feldheim är den första energisjälvförsörjande byn i Tyskland, med kommunala el- och uppvärmningsnät som levererar helt lokal förnybar energi.

Men att få hela samhällen att dra åt samma håll och ställa upp på omställningar är inte lätt. Men helt avgörande, enligt en ny studie i tidskriften Journal of Applied Energy.

– Det var viktigt att hitta rättvisa lösningar för alla medborgare som drabbades antingen negativt eller positivt. Vi upptäckte att hanteringen av övergången måste upplevas som rättvis för att resultaten skulle bedömas som acceptabla, förklarar Henner Busch, forskare inom hållbarhet och en av författarna.

Jag tänker förstås på betongbranschen och vårt omställningsarbete till ett halverat koldioxidutsläpp inom fem år och en helt klimatneutral framställning år 2045. Hur ska företagen lyckas få alla med sig? Hur ska branschen kunna dra åt samma håll?

Vi kanske ska titta djupare på Samsø och Feldheim? Det ska åtminstone jag göra.