Hem Design Betonggolvet står pall för hundklor och rödvin

Betonggolvet står pall för hundklor och rödvin

Betong fungerar i alla miljöer och inte minst i köket där ett slitstarkt golv kommer väl till pass. Med lite hjälp kan du snart ha ett spegelblankt köksgolv som står pall för det mesta.

Synlig ballast i betongens yta.

– Det håller hur länge som helst, säger Orvar. Jag rekommenderar alla djurägare ett sådant golv. Dessutom blir det inga fläckar, spiller vi ett glas rött vin är det bara att torka upp, säger Orvar Ek till Norrköpings Tidningar.

Tillsammans med sin fru Lena äger han fyra hundar vilket var en av anledningarna till valet av betong i hallen och köket i det nybyggda huset. Det tog ett tag att få till men det var inte särskilt svårt. Betongen beställdes färdigblandad, vilket innebär att armeringen i form av glasfibertrådar blandas i. Det går att välja storleken på eventuell ballast (stenar) och om det ska blandas i något pigment som ska ge en särskild färg på det färdiga golvet.

– Min ballast benämns 8/16, det innebär att stenarnas storlek är mellan 8 och 16 millimeter. En annan vanlig storlek är 4/8 och då är stenarna mindre och ger en mer prickig yta, säger Orvar Ek.

Betongen som användes är vibrationsfri eftersom Oskar föredrog synlig ballast i ytan. Hade betongen vibrerats skulle stenarna ha sjunkit undan. Nästa steg i processen var slipning vilket bör ske dagen efter att betongen kommit på plats. Då går det fortfarande att slipa ner på djupet, bli av med ojämnheter och få stenarna att synas. Sedan bearbetas golvet i åtta steg med olika grovlek på diamantslipen.

– Efter de tre första gångerna tätar man golvet med vattenglas (vattenbaserat bindemedel), säger Orvar.

Efter ytterligare fem slipningar och en avslutande vaxning är det nästan så att det går att spegla sig i golvet. Ett snygg och oerhört tåligt underlag är klart för användning.