Hem Okategoriserade Historisk betong renoveras för framtiden

Historisk betong renoveras för framtiden

I höstas togs beslutet att göra om det 150 år gamla Djäknehuset till Skaras stadshus. Till hösten 2019 ska det vara klart.

Anders Kyrkander.

– Det är ett fantastiskt hus och faktiskt det första läroverket i sitt slag i Sverige. Djäknehuset har fått stå modell för många andra skolor i Sverige, med korridorer som vetter mot norr och salar mot söder. Det var ett toppmodernt projekt med ångburen centralvärme och detaljer i det på 1870-talet nya och spännande materialet betong. Det är många delar i ett sådant här projekt, allt ifrån att ventilationen ska fungera till att kontaktcentret ska bli funktionellt med passande inredningsdetaljer till hur vi jobbar med ljud i ett hus med högt i tak, säger stadsarkitekten Anders Kyrkander som ingår i arbetsgruppen.

Huset byggdes liksom domkyrkan mittemot i nygotisk stil efter arkitekten Helgo Zettervalls ritningar. Golvet i aulan har blivit omlagt flera gånger och trappräcket i det stora trapphuset har både höjts och förtätats för att klara nya byggnadskrav. Trepassmotiven i fönstren var under lång tid dolda på grund av ett nyare lägre innertak men i stadshuset ska det gå att se fönstren från insidan igen. Enligt Anders Kyrkander restaureras så mycket av byggnaden som möjligt.

– Det är flera detaljer i huset som försvunnit – som texten ovanför ingången till korridorerna – och andra som vi uppenbart vill lyfta fram igen nu när delar av huset blir öppet för allmänheten. Det är en balansgång mellan att behålla det gamla och samtidigt få ett modernt och fungerande stadshus med alla verksamheter som ska in.

I vintras undertecknade Skara kommun ett samverkansavtal med Serneke kring ombyggnaden av den kulturminnesmärkta skolbyggnaden. Som stadshus kommer den att bli arbetsplats för 110 kommunanställda.

– Som en del av Sernekes fortsatta etablering i Skaraborg är detta ett projekt som är av yttersta vikt för oss. Dels för att Skara kommun är en jätteintressant beställare, dels för att just detta projekt handlar om en annorlunda och viktig ombyggnad för staden. Vi är övertygade om att vårt arbetssätt och inställning kommer att göra detta till ett lyckat samarbete med Skara kommun, säger Christer Larsson, arbetschef på Serneke Bygg.

Enligt avtalet ska projektet genomföras i två faser där fas 1 omfattar planering och projektering och där en slutlig budget för ombyggnaden tas fram. Fas 2 omfattar produktion och överlämning.

– Djäknehuset bjuder på en fin historisk miljö mitt i Skara, det är något vi ska vara stolta över. Vi bevarar viktiga arkitektoniska och historiska detaljer och miljöer i huset samtidigt som vi moderniserar det vi måste för att få ett väl fungerande stadshus för såväl invånare, politiker och tjänstemän. Det känns också fantastiskt bra att om bara ett och ett halvt år kunna öppna skolans gamla lokaler för allmänheten så att fler kan njuta av miljön, säger projektledare och kommunutvecklare Malin Tell.