Hem Okategoriserade Almedalen: Nya Öresundsbron -så blir den!

Almedalen: Nya Öresundsbron -så blir den!

Hur skulle Öresundsbron kunna byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Under ett år har två tävlande lag jobbat med just den frågan.

Naturvårdsverket har initierat tävlingen och driver den i samverkan med andra myndigheter, organisationer och industrin och tävlingsdeltagarna är från cementindustrin, stålindustrin, anläggningsbranschen, konsulter samt forskningsinstitut och akademi.

Tävlingen har även innehållit fem internat med där de tävlande bland annat besökt Kiruna. Resultatet består av elva framtagna initiativ och i Almedalen idag presenterades några förslag. Charlotte Bergman, vd ELU, och lagledare visade på en stålbro av återvunnet stål medan Kristina Gabrielii, egen konsult, och lagledare för det andra laget presenterade ett förslag där bron har flera funktioner och kan kombineras med ett OS-arrangemang och dessutom kan den odla betong.

Prisutdelare var miljöminister Karolina Skog och vinnare blev de båda presenterade förslagen…

Läs mer om de vinnande förslagen här.