Hem Okategoriserade Almedalsbloggen: Räknefel ger dyrare infrastruktur!

Almedalsbloggen: Räknefel ger dyrare infrastruktur!

Idag öppnades mina ögon. Det var på Veidekkes seminarium i Almedalen om svartjobb och osund konkurrens. Lennart Weiss, Veidekkes kommersielle direktör, eller kommersiell direktör på Veidekke för att inte få ett syftningsfel, modererade och var som vanligt underhållande. En av gästerna var Lars-Fredrik Andersson, universitetslektor på Umeå Universitet, som undersökt vad våra infrastrukturprojekt kostar netto. Alltså inte brutto, för av 30 miljarder kronor infrastruktur får staten tillbaka nästan hälften i skatter och avgifter för löner och så vidare. Men bara om företagen som får entreprenaderna betalar skatt i Sverige.

Trafikverket är jätteglada för utländska företag som pressar priserna. För i samma räkneexempel som ovan så spar de två miljarder kronor på konkurrensutsatt upphandling med utländska aktörer. Men eftersom de inte betalar skatt och avgifter för sina anställda i Sverige så blir slutnotan två miljarder dyrare för staten!
Fattar ni? Det här är oerhört intressant för oss som betalar skatt.

I Almedalen träffar man de mest fantastiska människor. Jessica Löfström, vd på ExpanderaMera är en av dem. Hon sprudlar av energi och är alltid jordnära trots framgångar. Hon bjöd mig på sitt mingel med nätverket 17 där kvinnor med företag som omsätter mer än 50 miljoner kronor om året är medlemmar och inspirerar varandra. Jag drömmer om att omsätta 50 miljoner och vara kvinna.

På minglet presenterade nätverket nya medlemmar, nu är de 32 och på väg mot något stort. Absolut sponsrade eventet och deras rabarbercollins var fantastisk. Precis som kvällssolen i Visby och alla kvinnor som driver företag och gör underverk.

I Fojabs trädgård fick jag se Sverige visa att Schweiz är en blek kopia av oss trots klockor i världsklass och Toblerone. Jag fick känslor från 1994 och blev kär i allt i alla. Vad händer egentligen? I Almedalen kan allt hända. Vi ses i morgon. Och i Rålambshovsparken senare i sommar…