Hem BetongTV Svensk Byggtjänst vill ha det jämnt på jobbet

Svensk Byggtjänst vill ha det jämnt på jobbet

Jämnt på jobbet

Tisdagens Almedalen-seminarie Jämnt på jobbet resulterade i en rad konkreta förslag om hur byggsektorn kan bli mer jämställd. Politiker från både Miljöpartiet och Moderaterna delade med sig av sina visioner och lovade fortsatt medverkan i initiativet Jämnt på jobbet.

Dagens heta fråga var vad som kan och bör göras från politiskt håll för att attrahera den stora majoritet av halva befolkningen, kvinnorna och de unga männen, som trots intresse konsekvent väljer bort bygg- och installatörs- och montörsjobben.

– Gör yrkesutbildningarna högskoleförberedande igen och se till att de innehåller lika mycket allmänutbildning som övriga gymnasieutbildningar, sa Amanda Swedsudde, yrkeslärare inom elektrikerutbildning.

Riksdagspolitikern Emma Hult (mp) höll med och berättade att siffror visar att även antalet ansökningar minskade när yrkesutbildningarna inte längre var högskoleförberedande.

Enligt Karin Eriksson VD XL-bygg så behöver samhället börja betydligt tidigare med att intressera tjejer för byggsektorn. Behovet av att det finns ett nära samarbete mellan utbildning och arbetsgivare, betonades av Cecilia Tenford-Toftby riksdagsledamot (m) och att det därför bör finnas utbildning där jobben finns.

Slutligen underströks behovet av att hitta förebilder och influencers, det går inte att underskatta värdet av att se kvinnor i hjälm.

– Ju fler kvinnor i branschen, ju fler kommer söka sig hit, säger Cajsa Winge, arkitekt och initiativtagare till #sistaspikenikistan.

Seminariet leddes av Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna. Liksom Cajsa Winge medverkande hon efter seminariet i BetongTV-magasinet: