Hem Okategoriserade Tio-i-topp från Almedalen!

Tio-i-topp från Almedalen!

Almedalen tog slut för mig idag. Nu blir det semester. I Tofta. Men jag vet att ni vill ha min tio-i-topplista innan jag lämnar ön.

10. White
Av alla arkitektkontor så figurerade Whites medarbetare i fler paneler än sina konkurrenter. Hela 17 stycken, enligt Arkitekten. Störst är starkast. Hållbarhetschef Anna Graaf coolast.

9. Marcus Svensson

Byggvesta Developments vd pushar betongbranschen framför sig genom sin roll i Betonginitiativet. En byggherre som vill bygga med betong men som kräver hållbarhet. Såna behöver vi fler av. Dessutom kan ingen kombinera kamouflage-t-shirt och 10 000-kronors kostym som han.

8. CCS
Carbon Capture Storage, fångande av koldioxid och lagring av densamma, har helt plötsligt hamnat på alla politikers läppar. Utom möjligen Peter Erikssons. Till och med riksdagen är enig om att tekniken behövs. Det har hänt mycket på ett år. Nu kör vi.

7. Emma Jonsteg
Tar lika stor plats i Almedalen som hon gör på hemmaplan. Talar om allt överallt och vi lyssnar. Var i år med i panelen på Veidekkes Super Tuesday. Det är nästan lika stort som att hamna på RUM:s maktlista. Eller på den här listan, där hon får plats alla dagar i veckan.

6. Jessica Löfström
Drottningen bakom nätverket 17 och vd på ExpanderaMera. Skulle kunna få jobb som varumärkesbyggare på vilket företag som helst. Bygger sitt eget med briljans. I Almedalen bjöd hon på bästa minglet med Absolut Vodka som sponsor. De blonda har det lite roligare, sägs det, men jag börjar undra om inte alla kvinnor har roligare än oss män.

5. Mikael Damberg
Närings- och innovationsministern besökte förra året Cementas fabrik i Slite. I år gjorde han återbesök för att uppdatera sig om det senaste. En minister som tar de tunga industriernas åsikter på allvar hamnar högt på listan.

4. Skanska

Storebror i samhällsbyggnadsbranschen. Håller en viss klass med sin höga, snobbiga svansföring där det är lång kö till minglet på onsdagen. Och ändå är alla där: Gert Wingårdh, Thomas Sandell och jag.

3. Sverige-Schweiz
Det är sällan något utanför Almedalen kan påverka vad som händer innanför murarna. Senast var det terrorattentaten i Londons tunnelbana. Men när svenska landslaget i fotboll får oss att börja andas i samma frekvens som 1994 då finns inget annat att göra än att skjuta fram föreläsningar, ställa fram storbilds-TV:n och duka fram ölen. Vi kommer alltid minnas var vi satt när Emil Forsberg skyfflade in 1-0 via en schweizares ben.

2. Lennart Weiss
Kommersiell direktör på Veidekke som varje år samlar intressanta personer till sitt tält vid Wisby Hotel. Agerar ofta moderator men har svårt att dölja att han själv har bästa svaren på frågorna han ställer. Ibland förvirrande för publiken, men strunt samma. Älskar uppmärksamheten, därför älskar Almedalen Lennart.

1. Anna-Lena Norberg
Journalisten som driver sajten stoppafusket.nu. Hon är samhällsbyggnadsbranschens Janne Josefsson och granskar och skapar drev. Fast utan Josefssons bristfälliga research och vinklade klipp. Hoppas jag. Hursomhelst får hon oss andra journalister att verka som rena nöjesreportrar. Byggindustrin, Arkitekten och till och med Betong. Kanske kan hennes avslöjanden spara skattemiljarder och då är hon värd Stora Journalistpriset. Men glöm inte att jag gav henne förstaplatsen först.