Hem Hållbarhet Damberg tillbaka på Cementa i Slite

Damberg tillbaka på Cementa i Slite

Fabrikschef Fred Grönwall berättar om Slitefabriken. Foto: Cementa.

Det är bara ett år sedan närings- och innovationsminister Mikael Damberg besökte Cementa i Slite, men i förra veckan var han tillbaka.

Tillsammans med två socialdemokratiska partikollegor från Gotland,  regionrådet Filip Reinhag och David Lindvall, riksdagsledamot, ville han veta mer om planerna för klimatomställningen vid fabriken, som står för 75% av Sveriges cementproduktion.

Sedan Cementa i våras lämnade in sin ”Färdplan cement för klimatneutralt betongbyggande” till regeringen, har det blivit allt tydligare vad som krävs för att nå målet om klimatneutrala produkter. Dels vad cementindustrin jobbar med när det gäller minskning av koldioxidutsläpp, och vilket stöd som behövs från politiken. Cementa skriver i ett pressmeddelande att representanter såg till att förtydliga och besvara de frågor ministern hade kring detta komplexa område.

Mikael Damberg får en genomgång av arbetet i driftscentralen. Foto: Cementa.

Under besöket fick Mikael Damberg se hur processoperatörerna arbetar inne på driftscentralen med att styra alla parametrar i cementproduktionen. Bland annat hur man ser till att ha en hög andel alternativa bränslen. Fabrikschef Fred Grönwall visade runt och beskrev hur Cementa arbetar och investerar för att minska störningar för lokalsamhället och närboende såsom buller och damm.

Avslutningsvis fick Mikael Damberg även göra en betongblandning inne på laboratoriet och sedan gjuta den i formar.