Hem Arkitektur “En smidig tango för betong och glas”

“En smidig tango för betong och glas”

Från vänster: Mats Widbom, Beatrice Kortner Henriksson, Anna Chavepayre, Birgitta Burling och Staffan Burling.

Det prestigefulla Svenska Fönster-priset på Swedish Design Awards 2018 togs hem av arkitekten Anna Chavepayre, Collectif Encore, och uppdragsgivarna Birgitta och Staffan Bumling. Priset på 50 000 kr delades ut i ateljébostaden på Gotland.

I motiveringen skrev juryn att “I mötet mellan ateljé och bostad, bunker och terrass, tröskel och horisont förenas fasad och fönster i en smidig tango för betong och glas.”

– Ateljébostaden Hamra är ett ypperligt exempel på hur viktigt samarbetet mellan arkitekt, beställare och byggare är. Tongivande är hur arkitekten har tolkat beställarens idé om ett gott liv på gotländska Sudret, där de stora fönsterytorna skapar ett spännande samspel mellan arkitektur och natur, säger Mats Widbom, vd för Svensk Form.

Svenska Fönster-priset har delats ut sedan 2016 av Design S tävlingens huvudsponsor tillsammans med Svensk Form. Prisets syfte är att lyfta intresset för fönsterlösningar och byggande med ljus.

Hamra är en privat ateljébostad i Hamra på Gotland som kan förändras och anpassas efter årstiderna.På vintern värms bara en del av huset upp och på sommaren förvandlas hela tomten till bostad, inklusive taket. Väggarna bygger flexibla och funktionella rum som kommunicerar med exteriörerna.

– Vi på Svenska Fönster anser att det är viktigt att kunna hantera ljuset i arkitekturen – det är en konst att förena det naturliga ljusets helande och stimulerande kraft inomhus med att förstärka en byggnads karaktär, säger Beatrice Kortner Henriksson, vd på Svenska Fönster.