Hem Fråga Experten Fråga Experten: Fågelbad i betong?

Fråga Experten: Fågelbad i betong?

Fråga Experten

Jag tänkte gjuta mig ett stort fågelbad som inte kommer att kunna flyttas. Undrar då om det finns vattentät betong? I såfall vilken betong skall man välja? Märke? Grov? Fin?
/Ulrika

Betongen i sig brukar definieras som ”vattentät” när vatten-cement-talet (vct) är max 0,60 i kombination med att vattenfinmaterialtalet (<0,25mm) är max 0,50 (enligt BBK). Detta gäller således bara betongen och inte konstruktionen, där det tätheten också ges av tjocklek, sprickbegränsning, härdning, kompaktering, osv. vanlig betong är som regel tillräckligt tät, och det som ger läckage är sprickorna. Eftersom betong krymper något med tiden kan den också riskera att spricka, något man kan minimera genom härdning/skydd av den unga betongen samt att sprickarmera (fibrer, nät eller järn).

Bygger du ett mindre fågelbad som är några centimeter tjockt klarar du dig utan armering, men är det lite större är armering lämpligt. Det finns speciella armeringsnät av metall som då kan fungera bra (putsnät, golvnät, mm), och som förslagsvis placeras mitt i tvärsnittet. Är fågelbadet stort kan ett vanligt armeringsnät fungera bättre (ex 4/100 mm). Vill du gjuta ner mot 1-2 cm tjocklek kan fiberarmering vara lämpligt, det finns exempelvis torrsäckade reparationsprodukter som är fiberförstärkta (ex reparationsbetong). Se bara till att de är baserade på Portlandcement och är anpassade för att vara utomhus. Annars fungerar torrsäckad grov- eller finbetong utmärkt, dessa är likvärdiga med enda skillnaden att stenstorleken skiljer (ger olika minsta gjuttjocklek).

Så om du skall gjuta ca 20-50 mm tycker jag du kan använda finbetong, och över detta kan grovbetong funka bättre. Stor sten är som regel att föredra eftersom det ger bättre slutprodukt, men utformningen (tjocklek, armeringsmängd, täckskikt, mm) kan begränsa hur stora stenar det går att ha. Om ditt fågelbad har varierande tjocklek blir den tunnaste delen det som avgör vilken betong/bruk du bör använda. Har du delar som av ditt fågelbad som bara är någon centimeter tjockt kan du använda bruk som är anpassat för detta (exempelvis expanderbetong, reparationsbruk m.m.).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group