Hem Okategoriserade NCC säkrar dammanläggning i Halland

NCC säkrar dammanläggning i Halland

NCC och Statkraft rustar upp dammanläggningen i halländska Hyltebruk. Anläggningen kommer att genomgå dammsäkerhetshöjande åtgärder och anpassas för att klara större vattenmängder.

– Dammanläggningen i Hyltebruk byggdes i början av 1900-talet och behöver rustas upp. Vi ska också modernisera och säkra anläggningen så att den anpassas till vårt förändrade klimat med ökade mängder vatten och kraftigare nederbörd, säger Lars Eriksson, projektchef för NCC Infra.

Ordervärdet uppgår till 150 MSEK och uppdraget, som sker i samverkan mellan NCC och Statkraft, går ut på att konstruera en ny damm i betong, nya utskov och en jorddamm. NCC kommer även att förstärka dammslänterna och installera övervakningsinstrument.

– Uppdraget är intressant och ligger i tiden då många svenska dammar behöver göra motsvarande anpassningar. Det är ett tekniskt avancerade arbete där NCC:s tidigare erfarenhet från liknande projekt kommer väl till pass, säger Lars Eriksson.

Arbetet är påbörjat och ska enligt planen vara färdigt i slutet av 2019.