Hem Hållbarhet Tävling ger bi-effekt hos Cementa

Tävling ger bi-effekt hos Cementa

bi

Studenterna Oskar Lövbom och Hampus Jarhede ska lära Cementa hur kalkbrott bäst återställs för att gynna bin. Som enda svenskar är de med i Heidelberg Cements tävling Quarry Life Awards med över 100 deltagare från hela världen.

– Tävlingen går ut på att gynna den biologiska mångfalden runt cementindustrier, säger Oskar Lövbom till Gotlands Allehanda.

Liksom Hampus Jarhede läser han biologi och geovetenskap vid Umeå universitet. I april var de på Gotland första gången för att anlägga lämpliga boplatser vid kalkbrotten. Cementa, vars cementfabrik i Site på östra Gotland anläggning är en av Europas mest moderna och miljöanpassade, står för boende och en budget på 20 000 kronor.

– Det är välbehövligt och bra att tänka till kring insekter, säger Hampus Jarhede.

En tysk studie visar att antalet insekter minskat med 80 procent under de senaste 30 åren, men nu har EU vaknat och infört förbud mot flera skadliga bekämpningsmedel. På Gotland finns det närmare 150 olika biarter och många av dem är utrotningshotade. Syftet med studien som Hampus Jarhede och Oskar Lövbom tävlar med är att ta reda på hur bina gynnas bäst när brotten inte längre används.

– Vi såg ett tapetserarbi i närheten av utsiktsplatsen på Klinten i Visby. Biet levde i ett järnstaket där det tidigare hade suttit en mutter, säger Oskar Lövbom.

Han råder fastighetsägare att sätta upp egna ”bihotell” genom att borra hål i ved, kapa bitar av bambu och lägga ut sand.

– Det kan göra stor skillnad i en trädgård för frukt och bär.