Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta i fibercement/fiberbetong?

Fråga Experten: Gjuta i fibercement/fiberbetong?

Fråga Experten

Jag har gått igenom många av era artiklar på sidan, samt försökt hitta svar på väldigt många andra sidor, utan att ha lyckats få ett uttömande svar på min fråga. Det finns numera en hel del produkter som beskrivs vara i fibercement, krukor, bord, bänkar; t ex denna:

https://www.bauhaus.se/utomhuskruka-charlotte-antracit-2.html#full-description

Dessa bord, bänkar, krukor, brukar väga väldigt lite, jämfört med om det vore gjort i vanlig betong. Jag har letat efter Fiberbetong/Fibercement och har hittat ett antal produkter som är fiberförstärkta, t ex:

https://www.bauhaus.se/bostik-golvspackel-fiber-universal-25-kg.html
https://www.finja.se/produkter/golv-fix-fog/260-avjamning-fiber-snabb-25-kg

Men alla dessa jag har hittat verkar vara väldigt tunga; eller, de bänkar, bord, krukor som jag sett och känt på skulle vara betydligt tyngre med detta material. Jag skulle vilja gjuta en bordskiva för utomhusbruk (och annat) i samma material som dessa bord, bänkar och krukor. Min fråga är, vad är det för material, finns det en tillverkare som det skulle gå att köpa ifrån? Det finns fibercementskivor, som skulle kunna fungera lika bra, men vad är de gjorda av? Sedan undrar jag även om det är någon skillnad på fibercement och fiberbetong?
/Mario

Flytspackel/avjämningsmassa finns med fibrer, precis som du skriver (och hänvisar till). För att dessa skall fungera utomhus behöver de vara anpassade till detta (baserade på Portlandscement). Fibercementskovor (sockelskiva, trossbottenskiva, mm), funkar också bra utomhus. Dessa skivor har som regel ganska mycket fibrer och någorlunda hållfasthet (lågt vct), vilka de får från att de tillverkats genom att ett mycket torrt bruk pressas ihop med hög kraft. Skillnaden på fibercement och fiberbetong är att det första är ett produktnamn för de fiberarmerade byggskivorna (typ fibercementskiva). Fiberbetong brukar vara en betong (eller ett bruk) som har fibrer (stål-, plast- eller glasfiber). Det finns exempelvis torrsäckade reparationsprodukter med betong eller bruk som innehåller fibrer (t.ex. fiberförstärkt reparationsbetong). Det som skiljer bruk från betong är som regel att den innehåller mindre storlek på stenen (max 4 eller 8 mm).

Om du skall gjuta en bordskiva av betong eller bruk behöver den åtminstone vara minst 25 mm tjock och ha ett tunnare armeringsnät. Alternativt kan det gå att komma ner i 20 mm om du använder fibrer. Hur tunn skiva du kan ha beror också på hur bra du kan fördela lasten, dvs hur skivan läggs upp. Har du exempelvis en långsmal skiva som bara är upplagd på fyra ben i varje hörna, kommer du behöva ha en tjockare skiva. Vill du ha en riktigt tunn skiva skulle du kunna använde fibercementskiva, och ett underrede som fördelar lasterna bra. Det går också att limma ihop två skivor om du vill få lite bättre bärighet. Ett problem med fibercementskiva är att den kan kröka sig något med tiden, något som kan förhindras om du kanske kan fästa den ordentligt i underredet. Fibercementskivan kan också upplevas något känslig för att kantstöttas, vilket blir bättre om du limmar ihop två skivor. Jag kan tycka att dessa skivor saknar lite av det typiska ”betongutseendet”, varför det i mitt tycke är betydligt snyggare att gjuta en skiva själv. Det finns gott om beskrivningar på nätet hur man gör detta på lämpligt sätt. Se bara till att ha en stabil, tät och genomtänkt form, samt vara noga att skydda betongen från uttorkning direkt efter gjutning.

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group