Hem Fråga Experten Fråga Experten: Måla betongbänk?

Fråga Experten: Måla betongbänk?

Fråga Experten

Jag har en fråga angående våra gjutna köksbänkar. Det är så att de har blivit lackade och sedan vaxade men nu efter cirka två år har allt vax gått bort och vår tanke är nu att måla om dem men undrar hur det kommer gå när dom redan är lackade? Vi vill inte slipa ner dem då vi vill bevara den ”roffa” locken. Och ännu en fråga om man nu kan måla ovanpå den nu varande lacken om det finns någon värmetålig lack man kan stryka på efter som tål varma kastruller och liknande? Har verkligen frågar runt i alla butiker som har just betong och färg men alla säger olika och många vet inte alls.
/Sofie och Johan

Betongytor brukar behöva ytbehandlas, speciellt köksbänkar. Det finns en mängd preparat man kan använda (olja, vax, paraffin, såpa, harts, silan, vattenglas, lack m.m.) med lite olika resultat. Och beroende på vem du frågar kommer du sannolikt få olika svar. Att vaxa på en lackad yta är kanske inte så vanligt, vaxet är nog då mest av estetisk effekt (utjämnande och mattande effekt). Med rätt lack (uretan, 2-komp epoxi, mm) kan man få en tålig yta. Medan vax, olja, mm kräver ett visst regelbundet underhåll. Bra lack på betong, som inte är för tjock, klarar ganska hög temperatur. En kastrull på 100 grader borde funka fint med exempelvis uretanlack, men en varm stekpanna är problematiskt. Den enda behandling jag kan tänka mig klara hög temperatur är vattenglas (eller silan), men denna behandling ger inte lika avvisande yta.

Om du skall lacka om ytan behöver du få bort allt vax, och ”rygga upp” ytan, för att få till vidhäftningen. Rengör med lösningsmedel och kör över ytan med slipmaskin, så borde det fungera fint. Använd gärna en matt klarlack, som läggs på i ett par tunna lager.

Du skriver att ytan är målad, och att du vill måla om. Tänker då att du använt en färg och inte en klarlack. För mig är det lite märkligt att måla på betong, varför dölja något så fint? Vill man ha en viss kulör kan man istället pigmentera betongen. För mig är det utseendet som är anledningen till varför man har bänkskivor m.m. av betong. Vill man ha en målad yta är i mitt tycke andra material att föredra.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group