Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hur stoppas mössen?

Fråga Experten: Hur stoppas mössen?

Fråga Experten

Det finns ett oisolerat litet stenhus vid Kalmarsund som har problem med möss som kommer in vid marken/husväggen. Väggen består av kalksten där det finns en del sprickor öppningar längst ner och där vi antar att mössen tar sig in. Vilken typ av cement/betong/bruk skall vi använda för att täppa till springar/öppningar och göra en liten kant där vattnet kan rinna bort fån huset. Betongen kommer att komma i kontakt med jord och grus. Tjocklek på skikt ca 10-50 mm.
/Torbjörn

Om det bara
är håligheter mellan kalkstenar som staplats på varandra borde det räcka med ett enklare lagningsbruk eller murbruk, alternativt finbetong. Är väggen murad med kalksten skulle jag tro att det är ett kalkbruk som använts, vilket också funkar att laga håligheter med. Bruken kan finnas i olika varianter, anpassade för hur tjockt som skall gjutas/muras samt om det är inomhus eller utomhus (avseende frost). Så kolla så det passar dina förutsättningar. Fukta gärna upp väggen ordentligt innan så bruket inte torkar ut för snabbt och bibehåller sitt blandningsvatten. Täck och skydda mot uttorkning efteråt. Att jord och grus ligger mot bruket/betongen är inga problem.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group