Hem Okategoriserade Största småbåtstillverkaren väljer betong

Största småbåtstillverkaren väljer betong

Linder
Linder Aluminiumbåtar ägs och drivs av Lars-Göran och döttrarna Jessica och Cecilia. Foto: Abetong.

Sveriges största småbåtstillverkare Linder har valt betong för samtliga produktionslokaler. Totalt har Abetong byggt 5000 kvadratmeter produktionsyta i fyra etapper och mer är på gång.

– Betong har många fördelar, det är ett bestående material och det kräver inget underhåll, säger Lars-Göran Linder, vd och grundare av Linder Aluminiumbåtar.

Företaget har 33 anställda och ägs och drivs av Lars-Göran tillsammans med döttrarna Jessica och Cecilia. På ett år tillverkas 2200 fritidsbåtar och alla delar kommer från samma fabrik i Tingsryd.

– Den första fabriken här utmed genomfartsvägen i Tingsryd byggde vi 1990. Idag kan man inte se vilken del som har nästan 30 år på nacken och vilken del som är nybyggd, säger Lars-Göran Linder och blickar upp mot betongspanten.

Det stora uppsvinget kom på 80-talet när kanotboomen nådde Sverige. Alla skulle paddla kanot och Lars-Göran Linder började tillverka kanoter i det nya materialet aluminium. Familjen Linder ställer samma krav på produktionlokalerna som på materialet i sina båtar och därför är allt till 100 procent byggt i betong. Ett nära samarbete med företaget Abetong inleddes för flera decennier sedan och nu planeras för ytterligare 1400 kvadratmeter.

– Betong är svalt på sommaren och varmt på vintern och det är viktigt. Där har du nog en största skillnaden jämfört med plåtbyggnader. Vi kör in kallluft utifrån och kyler ner lokalen nattetid och sedan håller det sig svalt hela dagen.