Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta staketstolpar?

Fråga Experten: Gjuta staketstolpar?

Fråga Experten

Jag tänkte bygga ett staket på ca 42 hål. Vilket är lämpligast av trög- eller lättflytande betong? Jag har läst det går åt ca 1,5-2 säckar per hål. Hur mkt väger en säck och var köper man dem?
/Lotta

Lämplig betong är torrsäckad Grovbetong, men även Finbetong fungerar fint. Det finns också speciell ”plinbetong” där man häller den torra betongmixen i hålet och sedan vattnar på, utan att blanda (denna vill jag inte rekommendera). Grovbetong finns att köpa på bygghandeln, brukar väga 25 kg och ger ca 10 liter betong. Lite beroende på hur mycket vatten man tillsätter kan man få lite olika konsistens på betongen, men viktigt är att följa anvisningarna på påsen och inte överdosera vatten.

Separationsbenägen betong skall man inte gjuta med, framför allt inte i utomhuskonstruktioner. Relativt lös konsistens kan vara smidigare att gjuta med och brukar fylla ut samt omsluta armering/stolpsko väl. Trög betong funkar också, men då krävs viss vibrering för att fylla ut ordentligt. Fördelen med tröga betonger är att man ofta får en bättre slutprodukt (hårdare och minder risk för sprickor), men kräver å andra sidan lite mer jobb. Blanda betongen väl, använd gärna tobola. Finns att hyra för en billig peng, eller så har kanske grannen en att låna ut.

Hur mycket betong som går åt kan jag inte svara på utan att veta hur stora hål du har. Om du har använt gjutrör är det enkelt att räkna på, exempelvis med diameter 150 mm går det åt ca 2,8 liter betong per meter rör och med 200 mm går det åt ca 3,2 liter. Om du inte har gjutrör, utan gjuter direkt i grävda hål, så för du uppskatta hur mycket betong som går åt genom att grovt mäta storleken på hålen.

Om du har stora och djupa hål kommer det gå åt en hel del betong, och kommer du upp över 500 liter kan det vara idé att överväga fabriksblandad betong. Och det behöver inte varar dyrare, men är betydligt smidigare och underlättar gjutningen betydligt (förutsatt att betongbilen kan komma inom räckhåll). Det finns gott om bra anvisningar och vägledningar på nätet hur man gjuter staketstolpar.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group