Hem Betongbruden Hur har de råd?

Hur har de råd?

Betongbruden

Som jag tidigare har skrivit så finns det vissa byggen som gör sig kända för att konstant missköta sig.

Häromveckan åkte jag till ett bygge där jag skulle lossa till en mastpump. Betongen var en sort med hög cementhalt och inget man vill ha i bilen längre än nödvändigt, särskilt inte i  30 graders värme. Jag kommer fram till bygget och träffar en lätt uppgiven pumpmaskinist som säger att det här kan nog ta en stund, verkaren hade precis varit förbi och sagt att nån kvart skulle det ta. Några meter bort byggdes det gjutform för glatta livet…

En timme senare så hade vi fortfarande inte börjt lossa, och kunden byggde fortfarande form.  Jag tog en titt på betongen och den såg inte kul ut alls… Jag sade till verkaren att om vi inte börjar inom tio minuter så åker jag härifrån och ni får ingen mer betong idag för fabriken har stängt. Det tog skruv så vi kom igång efter en timme och tio minuter. Betongen såg bedrövlig ut men efter en ansenlig mängd av lite av varje gick den i alla fall att få igenom pumpen.

Idag skulle vi dit igen. Lååång väntetid eftersom de inte var klara. Jag åker dit med första lasset och det går förvånansvärt bra att lossa, t.o.m. på 20 minuter. Som bäst lossar vi på sex minuter vanligtvis. Tillbaks till fabriken, ny väntetid men inte så lång. Får ett sista lass tillbaks till samma bygge och tänker att det har ju gått bra idag… Stort misstag. Kommer till kunden och jajemän…här har det “ordnat upp sig” med en bil som lossar och en på kö. Känns sådär att ställa sig mitt i solen med den betongen.

Är det inte bättre att beställa en pump som når?

Mitt i lossningen av bilen före mig så kommer en bask farande, och så ser vi till vår förvåning att man fyller basken med pumpen!? Men allvarligt? Är det inte bättre att beställa en pump som når? Och OM man nu ska lossa till bask, varför betala dyra pengar för att ha pumpen där när bilarna kan lossa direkt i basken? Så många frågor…

Jag backade till och började lossa, betongen kom knappt ur bilen. Det ändes riktigt jobbigt men i med en massa flytmedel (som gör betongen lösare) och lite vatten och sen gick det i alla fall att tömma bilen. Jag uppdaterade fabriken om läget och de var måttligt imponerade.

De här byggena måste kosta enorma pengar i väntetid för pumpar och bilar, försenade tidsramar och så vidare. Dessutom drabbas ju alla andra byggen när de inte får några bilar för att de är upptagna med att leverera till “Nisses kaosbyggnationer AB” som för femtielfte gången beställer betongen innan formen är klar. Visserligen jobbar väl de flesta gästarbetarna för slavlöner och nära på dygnet runt, men ändå? Hur fasen har byggena råd?