Hem Okategoriserade Nu testas den första ”utsläppsfria” bergtäkten

Nu testas den första ”utsläppsfria” bergtäkten

Swecon
Joakim Käpynen, produktionsledare på Skanskas anläggning Vikan Kross och Uwe Müller, överordnad projektledare för Electric Site på Volvo CE.

Nu Volvo Construction Equipment och Skanska börjat testa det egna Electric Site-konceptet vid Skanskas bergtäkt Vikan vid Göteborg.

– Det här är första gången som ett försök av den här typen har genomförts inom bergindustrin, och om det lyckas kan Electric Site fungera som en mönstermodell för omställningen inom effektivitet, säkerhet och miljöpåverkan för bergtäkter över hela världen”, förklarar Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige.

Systemet, som innefattar eldrivna och autonoma Volvo-maskiner m.m., kommer att testas i produktionsmiljö under tio veckor. Det förväntas ge upp till en 95-procentig minskning av koldioxidutsläppen och upp till 25 procent lägre total driftskostnad.

– Vi har tvingats att tänka om helt kring våra arbetsmetoder och vår syn på maskineffektivitet – och har därmed flyttat fram gränserna för vår kompetens, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

Genom att utnyttja Volvo Groups expertis inom elektromobilitet och automation syftar forskningsprojektet, som går under namnet Electric Site, till att elektrifiera varje transportfas i ett stenbrott – från grävning och primär krossning till transport och sekundär krossning – även om en försumbar mängd dieselenergi kommer att användas. Systemet möjliggör en koldioxidfri produktion av bergmaterial, som används såväl vid byggen som vid tillverkning av asfalt och betong. Med den mätbarhet som systemet medför, kommer produktionen av bergmaterial kunna effektiviseras.