Hem Hållbarhet Måndagsbloggen: Växjö lämnar träbyggnadsstrategin!

Måndagsbloggen: Växjö lämnar träbyggnadsstrategin!

Chefredaktör Roger Andersson bloggar varje måndag.

”Vi är på väg att lämna träbyggnadsstrategin och tittar på ett mer klimatstrategiskt perspektiv”, säger Johan Thorsell, verksamhetsutvecklare för trä och byggnation på Växjö kommun, till P4 Kronoberg.

Det här är oerhört intressant. I en tidigare sändning har Magnus Fridvall, divisions- och marknadschef för Hus Syd på Abetong, kritiserat Växjös träbyggnadsstrategi med orden: ”ska man förbättra miljön ska man inte säga bygg i trä, utan säga att vi ska ha högst den här koldioxidbelastningen per kvadratmeter.”

Johan Thorsell berättar för radiolyssnarna att ”vi ser ju redan en framväxt på betongindustrisidan där man kan minska koldioxidutsläpp med 30 procent. Det är klart att vi vill använda den typ av material som är bra för klimat och miljö. Rätt material på rätt plats.”

Växjö har kaxigt gått ut med att de ska vara Europas första moderna trästad. Reportern frågar Johan Thorsell om de inte ”haft tunnelseende och bortsett från nackdelar med höghusbyggande i trä för att uppnå den här visionära titeln.”

Lite för ledande fråga för att Thorsell inte ska gå i försvar, men jag tror det är precis så.

Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, deltog förra måndagen i ett seminarium som Sveriges Byggindustrier ordnade med titeln ”Så bygger vi grönare! Klimatpåverkan av nyproducerade flerbostadshus ur ett livscykelperspektiv.”

På seminariet presenterades en rapport som snart kommer ut där klimatpåverkan studerats i flerbostadshus med fem olika stommar. Livslängderna varierade från 50 till 100 år och det finns mycket att grotta ner sig i där. Det ska jag göra senare.

Men det intressanta i sammanhanget var Alf Karlssons kommentar att ”jag är ju miljöpartist och tycker man ska bygga med trä”.

Tänker ni som jag? Ska inte en miljöpartist tycka att vi ska bygga klimatsmart oavsett material? Om det i just ett specifikt projekt visar sig att betong är klimatsmartare ska vi bygga i trä ändå?

Naturligtvis inte. Det kan ingen tycka, oavsett politisk åskådning. Rätt material ska vara på rätt plats, som Johan Thorsell i Växjö så klokt fick till det.

Tyvärr har klimatfrågan blivit politik och många har snickrat in sig i hörn med ställningstagande för träbyggande och vet inte hur de ska riva sig ut utan att tappa ansiktet.

Men på söndag är det riksdagsval och det kommer röras om i de politiska hörnen. Det kommer nya politiker på nya poster. Förhoppningsvis med modernare, uppdaterade synsätt.

Lär av Växjö. Inget är inristat i trä. Ställ materialneutrala klimatkrav!