Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behöver bänkskivan slipas?

Fråga Experten: Behöver bänkskivan slipas?

Fråga Experten

Jag har gjutit en liten bänkskiva till en badrumsmöbel i Probaus finbetong. Den ska impregneras med Surfapore C är tanken. Önskemålet är att skivan har ett så orört utseende som möjligt. Det jag undrar är om jag måste slipa skivan? Den är gjuten ovanpå formplyfa och jag är väldigt nöjd med ytan som den är. Behöver den slipas av hållbarhetsskäl eller kan man impregnera den direkt?
/Betongbruden

Hej Åsa. Trevligt att få en fråga av dig, jag följer dina blogginlägg på betong.se. En lättare slipning av ytan kan vara bra för att göra den lite tåligare. Och eftersom Finbetong inte har speciell stora stenar (ca 4 mm), och som ofta har en grå nyans, påverkas utseendet inte så mycket av detta. Dessutom kan en lättare slipningen ge mindre flammiga ytor, på samma sett som om ytan syratvättas.

Det funkar att ytbehandla utan att slipa/syratvätta, men det kanske inte ger fullt lika smutstålig yta. Men det beror också på vilket preparat du använder, exempelvis en klarlack brukar funka fint på opreparerad yta. Någon typ av ytbehandling behöver göras, inte minst för att dammbinda betongen. Det finns en mängd preparat man kan använda (silan, vattenglas, olja, vax, paraffin, såpa, harts, mm), och de brukar ge lite olika utseende och tålighet. Men då det är en badrumsmöbel och kanske en del skvätt och annat, så tänker jag att en matt klarlack skulle kunna vara lämpligt. Välj då en tåligare typ (uretan, epoxi, mm), där du späder ut första strykningen något.

Att slipa/syratvätta är inte nödvändigt, men brukar ge bättre tålighet (och ev jämnare nyans). Men jag tycker att du skall testa på en bit först (ett område som inte syns?) så det blir som du tänkt dig. Slipningen kan göras för hand eller med maskin, välj gärna ett slippapper av bra kvalitet. Våtslipning brukar fungera lite bättre än torr. Om du vill syratvätta så använd saltsyra (finns att köpa hos färghandlare) som du späder ut 1:5-1:10, lägg på i jämt lager och låt verka en stund och tvätta bort rikligt med vatten. Upprepa vid behov. Ventilera och använd skyddsutrustning.

Jag har ibland både syratvättat och sedan slipat, och för att få det resultat jag eftersträvar. Innan lack, eller annan ytbehandling, se till att skivan är ren och ordentligt torr. Även här kan det vara idé att testa preparatet på en bit betong först eftersom det kan skilja en del i hur det påverkar utseendet.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group