Hem Arkitektur Här är Sveriges första riksarkitekt

Här är Sveriges första riksarkitekt

Christer Larsson, Sveriges första riksarkitekt.

Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, anställs av Boverket som Sveriges första riksarkitekt. Tjänsten sträcker sig dock bara till årsskiftet, eller tills dess att ordinarie riksarkitekt är på plats.

– Regeringens tydliga intresse för vår gestaltade livsmiljö, där arkitekturen har en central roll, känns mycket stimulerande. Att ge den nya politiken en flygande start är då viktigt och jag är hedrad av att vara en del av det arbetet, säger Christer Larsson.

Beslutet av anställa en riksarkitekt togs av riksdagen i våras. Enligt Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren är det en viktig position för den nya arkitekturpolitiken.

–  Vi vill komma igång med det angelägna arbetet att genomföra Sveriges arkitekturpolitik på Boverket. Rekryteringsprocessen kommer att fortgå, men vi vill ge det den tid som arbetet och tjänsten förtjänar. Därför gör vi nu en tillfällig lösning som omgående kan ge arbetet en inriktning och samtidigt överbrygga tiden för rekrytering, säger Anders Sjelvgren i ett pressmeddelande.

Boverket anställer samtidigt Rådet för hållbara städers ordförande Monica von Schmalensee för att stötta verksamheten. Samordningen mellan riksarkitekten och ordföranden för Rådet för hållbara städer ska underlätta genomförandet av Sveriges arkitekturpolitik.

– I vår komplexa tid är det mer angeläget än någonsin att stärka våra processer och planeringsinstrument. Rådet som kopplar till den nya arkitekturpolitiken har rönt stort intresse nationellt och internationellt, säger Monica von Schmalensee.

Både Christer Larsson och Monica von Schmalensee kommer att upprätthålla sina tidigare tjänster och vara anställda på deltid av Boverket.

– Vi är mycket glada för att Christer Larsson och Monica von Schmalensee vill ta sig an uppdraget. De har båda lång erfarenhet av frågorna och internationella utblickar. Med hjälp av dessa två känner vi att arbetet kan få en väldigt bra start, säger Anders Sjelvgren.