Hem Okategoriserade Nu står Karlatornet stadigt förankrat

Nu står Karlatornet stadigt förankrat

I fredags passerade byggnationen av Karlatornet i Göteborg en milstolpe. Samtliga 58 pålar, som ska bära Nordens högsta berg är nu nere i Göteborgsleran. 

– Huset är inte bara 245 meter högt utan det är faktiskt nästan 80 meter under oss också. Det är något som vi hela tiden måste påpeka, säger Magnus Eckert, produktionschef för Karlatornets grundläggning, i ett pressmeddelande.

Pålarna är förankrade på 60-80 meters djup och förutom Göteborgsleran har så kallad friktionsjord och bohusgranit väntat i marken. Varje månad har mellan fyra och sex pålar kunnat platsgjutas beroende på den totala längden av varje påle och inborrningsdjupet i berget. Maskinen som har borrat för pålarna har fått namnet Starka Karla och väger 250 ton. Tornets pålning är unik i Sverige och har slagit rekordet för dimensioner i husbygge. Den djupaste pålen går hela 75,12 meter ner i marken.

Nu fortskrider arbetet med schaktning och spontning för att i början av nästa år kunna gjuta bottenplattan.