Hem Okategoriserade BASF levererar till Förbifart Stockholm

BASF levererar till Förbifart Stockholm

BASF

2026 ska E4 Förbifart Stockholm stå klar. Och det med hjälp av BASF-produkter som används i betongarbetena för att konstruera väggar, innertak och förstärkningar i omkringliggande mark.

– BASF är med detta tillbaka under jord i ett större projekt med innovativa och bra tillsatser till den sprutbetong som ska användas i tunnelbygget, säger Håkan Nykvist, teknisk chef.

E4 Förbifart Stockholm är ett av Sveriges allra största infrastrukturprojekt och värderas totalt till närmare 30 miljarder.

– Vi är stolta över att vi på BASF blir en viktig partner till denna moderna infrastruktursatsning. Den kommer att minska trycket på Essingeleden som idag går rakt igenom Stockholm city, säger Håkan Nykvist.

E4 Förbifart Stockholm går under jorden i 18 av 21 kilometer för att skona miljön. Trängselskatten ska stå för 80 procent av kostnaden och de resterande 20 procenten skjuts till av staten. BASF-produkterna som är aktuella i tunnelbyggandet under Mälaren är bland annat Master X-Seed, en betongacceleration som enligt BASF kan fördubbla den tidiga hållfastheten och därmed öka produktiviteten utan att andra egenskaper hos betongen påverkas.