Hem Hållbarhet Starka kandidater när Malmö stad delar ut pris

Starka kandidater när Malmö stad delar ut pris

Glasvasen
Glasvasen i Malmö.

Varje år delar Malmö stad delar ut ett Stadsbyggnadspris för arkitektur och stadsbyggnad och ett Gröna Lansen-pris för hållbart byggande. Av årets sex finalister är tre  – Glasvasen, Kv Vårsången samt Marinpedagogiskt Centrum – projekterade, tillverkade och monterade av Starka Betongelement. De övriga nominerade är Cykelhuset Ohboy, Hyllievångskolan och fastigheten Klyvaren 3.

– Vi är otroligt stolta över att Glasvasens betydelse för staden uppmärksammas. Bidraget till ett grönare samhälle med kontor i direkt närhet till centralstationen och som en markör för starten av Malmös nya stadsdel Nyhamnen är ur vår mening dess största stadsbyggnadsmässiga fördel, säger Daniel Hohenthal, ansvarig arkitekt för Glasvasen på arkitektbyrån Kanozi.

Glasvasen är nominerat för priset Gröna Lansen som delas ut jämte Stadsbyggnadspriset för att uppmärksamma hållbart byggande. Förslagen på kandidater kommer från allmänheten och branschen bidragit medan urvalet görs av en jury med representanter från branschorganisationer, politiker och tjänstemän i Malmö.

– Vi har skapat en visuell signaturbyggnad som bereder väg för Malmös nya stadsdel. Dess plats och närheten till centralstationen gör att fler boende och arbetande kan åka kollektivt, vilket har stora miljömässiga fördelar, säger Daniel Hohenthal.

Juryn beskriver Glasvasen tillsammans med Marinpedagogiskt Centrum som byggnationer med ”höga miljöambitioner med en organisk iögonfallande arkitektur” samt ett ”glokalt tillskott som gett en viktig verksamhet möjlighet att växa såväl fysiskt som kunskapsmässigt”.

Vinnarna presenteras på fredag den 14 september på Stadsbyggandets dag i Malmö.