Hem Hållbarhet Linotol bakom Lindbäcks revolutionerande golv!

Linotol bakom Lindbäcks revolutionerande golv!

Sveriges ljusaste betonggolv finns i Lindbäcks fabrik på Haraholmen utanför Piteå. Lindbäcks spar energi och leverantören pratar om revolution. Tidskriften Betong har varit där och mött både entreprenören Linotol och leverantören Modern Betong.

Lindbäcks skryter om sin ”superfabrik” som är Europas modernaste för produktion av flerbostadshus. Här ska produceras 1 600 lägenheter per år i 40 stationer som binds samman i ett enda löpande band som är på 250 meter.

På första stationen tas ett färdigt golvbjälklag ner på bandet, eller kedjemataren, och sen monteras ytskikt, badrumsenheter och mellanväggar på fem olika stationer. Vid de nästkommande sju stationerna monteras de volymbildande väggarna, den större inredningen och sist innertaket. På de återstående 28 stationerna, som taktas fram var 30:e minut, sker kompletteringsarbete med montering av övrig inredning och sakvaror.

­­Hela fabriken inklusive biytor är på 42 000 kvadratmeter. Vi invigde i slutet av 2017 och är just nu 130 anställda, men ska upp i 150 vid full produktion, säger Ulf Nilsson, projektledare för Lindbäcks fabrik i Piteå.

Hela produktionslinan vilar på ett betonggolv som är gjutet i 28 gånger 28 meter stora plattor.

—Det är Mastertop 135, hårdbetong som strös i ytan på den färska betongen. Först gjuts betonggolvet, sen väntar man tills den i princip går att beträda och sen strös hårdbetong på ytan som skuras in och glättas, säger Carl-Fredrik Söderberg, vd på Modern Betong.

Betonggolvet är det ljusaste som går att få med hårdbetong och är unikt i Sverige, enligt Carl-Fredrik Söderberg.

—Ja, det är revolution, det finns ingen som har en ljusare nyans i hela Sverige på sina golv. Det här golvet har cirka 85 procents ljusreflektion, mot 35–40 från ett vanligt betonggolv, säger Carl-Fredrik Söderberg.

—Vi kommer helt klart spara energi eftersom vi kan styra belysningen på ett annat sätt och de anställda upplever lokalen väldigt ljus och fin. Vi kan ju jämföra med vår fabrik i Öjebyn där vi har ett målat betonggolv, säger Ulf Nilsson.

Fast golvet skulle kunna vara ännu ljusare om det lagts med laserläggare.

—Lindbäcks har valt golvvärme i hela lokalen och gjuter man med laserläggare riskerar man att förstöra slingorna. Men använder vi det får vi en jämnare kulör som blir ännu något ljusare, säger Carl-Fredrik Söderberg.

Golventreprenör har varit Linotol som underentreprenör åt NYAB Sverige. Golvet är stålfiberarmerat och i betongreceptet är krympreducerare tillsatt för att minimera risken för krympsprickor. Gjutning skedde för hand med pump och likaså hårdbetongströ.

—Flertalet av etapperna låg runt 900 kvadratmeter men det hände rätt ofta att våra mångårigt yrkeskunniga betonggjutare nådde upp till 1 600 kvadratmeter per dag, säger Einar Sundeborn, entreprenadingenjör Linotol.

I delarna av lokalen där det förekommer mycket trafik har en sinusformad dilatationsfog valts.

—Eftersom hjulen alltid har kontakt med golvet vid passager över fogen minskas slagen, som blir större om en helt rak fog använts. Detta bidrar till mindre slitage på truckarna samt en bättre arbetsmiljö för förarna, säger Einar Sundeborn

I projektet sysselsatte Linotol cirka tio man kontinuerligt.

Mer om Lindbäcks fabrik i Piteå
Beställare: Lindbäcks Bygg.
Totalentreprenör: Peab.
Arkitekt och konstruktör: Arkitekthuset Monarken.
Golventreprenör: Linotol.
Leverantör montagelinje: Rejlers.
Hårdbetongleverantör: Modern Betong.
Investeringskostnad: ca 480 miljoner kronor.
Byggtid: april 2016-december 2018.
Övrigt: Hela fabriken försörjs av solenergi och fjärrvärme.