Hem Betongbruden En gjuten hobby

En gjuten hobby

platta

Som många av er redan vet så gjuter jag en hel del som hobby. Det är mestadels prydnadssaker av väldigt varierande sort men för ett par veckor sedan fick jag en förfrågan om att gjuta en bänkskiva.

Jag har en liten “womancave” på hela åtta kvm där jag gör det mesta av det jag gjuter, och jag har tidigare tänkt att bänkskivor är ingen idé eftersom jag inte har så mycket plats.  Kunden gav dock inte med sig, oavsett vilka argument jag försökte med och eftersom skivan bara skulle vara 49 x 62 cm så gav jag mig. 

Irriterade mig rejält på Bauhaus som tyckte att det var överskattat med platt formplyfa, sättet de förvarade skivorna på gjorde att samtliga var antingen bågnade eller till och med skeva. Efter lite letande ittade jag en som iaf “bara” var bågnad. Deras slogan är “när det måste bli bra…”  Yeah, right.

Åkte hem och byggde en form samt fyllde med betong. Spännande väntan! Hur många miljarder luftbubblor skulle det bli? Skulle armeringen stanna i betongen eller vandra upp? Passade på att fråga experterna här på betong.se lite om slipning, perfekt att de finns!

Efter fyra dagar i formen tog jag ur skivan som såg väldigt fin ut! Inte många luftbubblor alls och fint rundade kanter tack vare lite våtrumssilikon i formen. Dock fick jag en vit rektangel i skivan pga att jag blandade betongen i två omgångar, och glömde fördela de omgångarna jämnt. Jag trodde inte att det skiljde så mycket men nu vet jag.

Sedan lärde jag mig också att man inte får fuska med vattenpasset… inte ens en millimeter. Skivan blev plan men övre högra hörnet blev några millimeter högre än nedre vänstra. Inte optimalt men helt ok för ett första försök, särskilt när gjutformen stod på en träskiva på pallbockar på ett ojämnt källargolv.

Visade och förklarade för kunden som ville ha skivan trots skavanker. Roligt för mig, och som jag misstänkte så vill jag numera helst bara gjuta skivor! Det finns så många grejer som jag behöver prova! Skivan är inte klar ännu, men på bilden ser ni iaf hur den såg ut en vecka efter att den togs ur formen. Fortsättning följer!