Hem Okategoriserade Trafikplats Vega prisad av Trimble

Trafikplats Vega prisad av Trimble

vega

Trimble har presenterat vinnarna av Tekla Global Building Information Modeling (BIM) Awards. Det svenska tävlingsbidraget Trafikplats Vega från ELU Konsult AB vann i kategorin Bästa Infrastrukturprojekt.

– Jag har verkligen uppskattat att få ta del av alla spännande projekt som deltar i tävlingen, säger jurymedlemmen Elbert O Speidel, professor vid California Polytechnic State University.

– Det är jättehäftigt att ett svenskt projekt vunnit, det är första gången sedan starten som ett svenskt projekt vinner en kategori. Konkurrensen var hård då 140 fantastiska modeller världen över tävlade, säger Tove Lindblad, Business Development Manager på Trimble.

Syftet med tävlingen är att belysa världens mest imponerande strukturella byggprojekt och utmärkelsen kommer säkert som en välkommen uppmuntran med tanke på att Vega skulle stå klar nu till hösten.

– Trafikplats Vega ligger ett par månader efter mot vad vi hade när vi startade projektet. Vi får se vad vi kan ta igen när det gäller det. Som det ser ut nu öppnar vi trafikplats Vega för trafik till årsskiftet 2018/2019, säger nu Trafikverkets Jan-Erik Gunnestedt till Mitt i.

– Vårt pris grundar sig på modellen, modelleringen, dess komplexitet, BIM och användningen av modellen ute på arbetsplatsen med mera, inte om projektet följer sin tidplan. Det är en annan tävling, säger Tove Lindblad.

Nya avfarter ska koppla samman riksväg 73 med Vega, Gamla Nynäsvägen och Vendelsö i Stockholm samtidigt som Gamla Nynäsvägen ansluts med nya rondeller från Mjölnare Grips väg och från Kvarntorps Allé i Vega. En ny väg anläggs över Norrby gärde som ska koppla samman Söderbyleden/Torfastleden med trafikplats Vega. Förseningen beror enligt Jan-Erik Gunnestedt på flera faktorer:

– Bland annat problem med grundläggning och anläggandet av VA-ledningar.

Trimble skriver i motiveringen till utmärkelsen att Vega, med fem platsgjutna broar och stödmurar, är ett komplext projekt som projekterades och konstruerades helt utan pappersritningar. ELU modellerade och skapade den komplexa konstruktionen med Tekla Structures och utvecklade sina egna komponenter för att passa de unika behoven.