Hem Okategoriserade “Betong är ett utmärkt val”

“Betong är ett utmärkt val”

hall

1990 lanserades Strängbetongs prefabricerade system Bashallen som idag har lagt grunden till över 300 hallar runt om i Sverige. Hallarna används som butiker, verkstäder och sporthallar men även kontor, industrilokaler, logistikcenter och lager.

erik svensson
Erik Svensson.

– Det är ett fullgott alternativ till stålhallar, samtidigt som man får del av betongens alla fördelar, säger Erik Svensson, affärsansvarig på Strängbetong.

De huvudsakliga beståndsdelarna är de bärande fasadelementen, oftast 2,4 eller 3,6 meter breda, och takelementet vilar ovanpå fasadelementen och har en fri spännvidd på hela 32 meter. Det ger en stor, öppen invändig yta att disponera och anpassa efter behov.

Takhöjden i en Bashall kan vara cirka tio meter men med Strängbetongs nya system Hybridhallen, vars stomlösning bygger på glest placerade pelare, ska en takhöjd på upp till 20 meter vara möjlig. Konceptet har mycket gemensamt med Bashallen och ska passa alla slags lokaler oavsett storlek men är särskilt anpassat för stora lager och logistikhallar. Betongfundamenten ger en mycket god isolering, som bidrar till att sänka energikostnaderna. Oavsett årstid eller tid på dygnet är inomhusklimatet jämnt och behagligt, vilket gynnar arbetsmiljön.

– Temperatursvängningarna ger inget stort utslag inuti hallen. Det blir lite som att gå in i en kyrka exempelvis. Den upplevs sval när det är varmt ute och varm när det är kallt ute, säger Erik Svensson.

Enligt Strängbetong är det dessutom enkelt att göra installationer och infästningar i betongväggarna vilket uppskattas av verkstäder med mycket utrustning. Stommen och fasaden av betong ger byggnaden en god hållbarhet och en lång livslängd. Underhållsbehoven är små och skyddet mot inbrott och brand är starkt. Beständigheten och den flexibla konstruktionen skapar ett högt andrahandsvärde. Tack vare spännvidden kan en ny ägare lätt anpassa hallen efter sina behov.

De prefabricerade betongmodulerna gör att monteringen på plats är snabb och effektiv, men systemen lämnar också stor plats för kreativitet och personlig prägel. Ingen Bashall är den andra lik. Variationen finns i detaljerna – i fönstren, portarna, färgerna och fasadytorna.

– Man kan använda samtliga våra fasadkoncept, vilket arkitekter brukar uppskatta.

Det finns flera exempel som Biltema i Gävle, som var den första större butiksbyggnaden i Sverige med Strängbetongs självrengörande betongfasad, och fasaden på Ateljé Margareta i Borås med en frilagd yta med marmorsten. Ett annat är Würths huvudkontor och centrallager i Örebro, som för några år sedan vann det prestigefyllda MIPIM-priset i konkurrens från de mest framstående och fulländade byggprojekten i världen.

Strängbetongs Erik Svensson har ett förflutet i stålbranschen men tycker att betongens fördelar överväger, även om den initiala kostnaden är högre.

– Om man vill satsa på en byggnad som ska hålla i många år, både vad gäller framtida underhåll och värde, är betong ett utmärkt val.