Hem Hållbarhet Hård kritik mot regeringen

Hård kritik mot regeringen

Bostadsminister Peter Eriksson.

Regeringens glorifiering av trä får hård kritik i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Tolv företrädare för Svensk Byggplåt, branschorganisationen för tak- och fasadplåt, skriver att regeringen dumförklarar hela branschen samtidigt som Sverige går miste om möjligheter att bygga klimatsmart.

Enligt debattartikeln har regeringen tagit sig rätten att bestämma att det finns ett miljövänligt material och att det är trä: “Regeringen borde såklart inte ta ställning för ett material och det borde såklart inte finnas en regeringsstödd gräddfil för träbyggande i form av ”Inriktning för träbyggande”. Det borde endast finnas ”Inriktning för miljövänligt byggande”.

Artikelförfattarna skriver också att denna okunnighetsbaserade smutskastning har lett till att byggmaterial, med oslagbar livslängd och 100 % återvinningsbarhet, på grund av missförstånd har förbjudits i flera kommuner:

“Nu händer samma sak igen – med stål, metaller och flera andra byggmaterial. De stämplas och misskrediteras istället för att stimuleras till att vara med och utveckla det hållbara samhällsbyggandet.Regeringens uppdrag borde enbart vara att se till att hela branschen arbetar för ett miljövänligt byggande med rätt material på rätt plats. Istället för att tala om vad som är rätt och fel, borde regeringen lagstifta och säkerställa att inventeringen av miljövänliga byggmaterial görs korrekt. De borde också uppmuntra till och kräva av branschexpertisen inom varje byggmaterial att utvecklingen går snabbt och åt rätt håll.”

Här kan du läsa hela artikeln >>